~~Türkiye’de birçok alanda olduğu gibi kırsal kalkınmaya da model olan Büyükşehir Belediyesi, süt üreticilerine yüzde elli hibeli soğuk zincir desteği sağlıyor.
Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirdiği hizmetler ile tarım ve hayvancılığa destek olmaya devam ediyor. Bu doğrultuda çiğ sütün sağımından sonra soğuk zincirinin sağlanması amacı ile hayvancılık işletmelerine yüzde elli hibeli soğutma tankı temin ediliyor. Bu kapsamda, 2017 yılı içerisinde başvuruları kabul edilen ve gerekli işlemleri yapılan 32 çiftçinin süt tankları, sahiplerine teslim edildi. Büyükşehir Belediyesinin Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Kırsal ve Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğünün gerçekleştirdiği “süt soğutma tankı” desteği ile üreticinin sütü, soğuk zincire dahil olarak değer kazanırken, tüketiciye de daha sağlıklı ürün sunulması sağlanacak.
GÜNDE YAKLAŞIK 30 TON SÜT
İnsanlar için önemli bir besin kaynağı olan sütün, hijyenik koşullarda işlenmesi ve saklanması gerekiyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ilimizde üretilen sütün, hijyenik koşullarda kalite standartlarını koruyacak şekilde süt işleme tesislerine ulaşmasını sağlamak ve toplum sağlığına hizmet etmek amacıyla süt hayvancılığı tesislerine sabit süt soğutma tankı hibe destek projesi gerçekleştirdi. Bu proje sayesinde üreticiye yüzde elli hibe ile dağıtılan 32 adet süt soğutma tankı ile günde yaklaşık 30 ton sütün soğuk zincirle sağlıklı bir şekilde tüketicilere ulaşması hedefleniyor.
32 İŞLETME SÜT TANKLARINA KAVUŞTU
Soğuk zincir süt tankları için başvuru yapan ve başvuruları kabul edilen işletmelerin gerekli işlemleri yapılıyor. Bu kapsamda işlemleri tamamlanan 32 işletmenin, 300 ile 5000 litre arasında değişen kapasitelerdeki süt tankları sahiplerine teslim edildi. Çiftçilere teslim edilen A sınıfı süt soğutma tankları sütün sıcak ortamlarda dahi hızlı bir şekilde soğutulmasına olanak sağlıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun talimatları ile Kocaeli’ndeki çiftçiye her türlü destek sağlanıyor. Meyve fidanı, yem bitkisi tohumu, yüksek verimli tavuk kümesi, sera yapımı, sera naylonu gibi destekler devam ediyor.
“SOĞUTMA TANKI ZORUNLU OLACAK”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının “çiğ sütün arzına dair” tebliği, 27 Nisan 2017 tarihinde Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğde yer alan “çiğ süt, sağımdan hemen sonra 4 derecenin altındaki sıcaklıklara soğutulur ve nakil sırasındaki sıcaklığı 4 dereceyi geçemez.” ifadesine göre, sütünü perakende olarak pazarlamak isteyen üreticiler için süt soğutma tankı zorunlu olacak. Büyükşehir Belediyesinin Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı’nın gerçekleştirdiği süt soğutma tankları desteği ile hem üreticinin sütü soğuk zincire dahil olarak değer kazanacak hem de tüketiciye daha sağlıklı ürün sunulması sağlanacak.
HİJYENİK ÜRETİM İÇİN SOĞUTMA TANKI DESTEĞİ
İlimizde 5 baş ve üzeri süt sığırı bulunan 1511 süt işletmesi ve 13 bin 706 baş sağmal sığır bulunuyor. Büyükşehir Belediyesi, kırsal mahallelerdeki kalkınmanın can damarlarından birisi olan süt üreticiliğinin modern ve hijyenik koşullarda yapılmasını önemsiyor. Proje ile ilimizdeki süt üreticilerinin süt soğutma tankı ihtiyacı karşılanarak kaliteli ve hijyenik süt üretimine katkı sağlanması, işletmelerdeki ekonomik kayıpların azaltılması ve soğutulmuş çiğ süt ile üreticilerimizin gelir seviyelerinin artırılması hedefleniyor.