~~Çayırova’da Glutensiz Yaşam Derneği açıldı. Derneğin açılışına Merkez Hastanesi Diyetisyen Doktor Bihter Pala, Çayırova Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Malkoç, MHP Çayırova İlçe Başkanı Yunus Emre Düzdaban ve yönetimi, AK Parti Çayırova İlçe Başkanı Ali Osman Gür ve yönetimi, AK Parti Çayırova Kadın Kolları Başkanı Hacer Banu Çürüksulu Demir ve yönetimi, Çayırova Ülkü Ocakları Başkanı Hikmet Yılmaz ve yönetimi ve çok sayıda kişi katıldı. Açılışta Glutensiz gıdalar sergilenirken, konuklara Glutensiz gıdalar hakkında da bilgi verildi.
“GLUTENSİZ GIDALARI TEMİN ETMEKTE SIKINTI YAŞIYORUZ”
Programda konuşan Dernek Başkanı Emine Otlu, Çölyak'ın bir hastalık olmadığını, doğal bir şey olduğunu vurgulayan Otlu, başta Çayırova olmak üzere herkesin Çölyak ve Glutensiz yaşam hakkında bilinçlendirilmesi ve yaşamlarının kolaylaştırılması hakkında çalışmalarımıza hız vererek tüm toplumu bilinçlendireceğiz.” derken, glutensiz gıdaları temin etme konusunda da sıkıntı yaşadıklarını belirtti.
ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?
Açılışta Glutensiz gıdalar ve belirtileri hakkında bilgi veren Merkez Hastanesi Diyetisyen Doktor Bihter Pala ise, “Çölyak Hastalığı ince bağırsağın, GLUTEN adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Buğday, Arpa, Çavdar ve Yulaf gibi tahıllar GLUTEN içerir. Alınan gıda, ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır. Vücudumuzun yeterince gıda alabilmesi, ince bağırsakta çok sayıda bulunan ve VİLLUS çıkıntıları olarak adlandırılan kıvrımlar tarafından sağlanır. Çölyak Hastaları glutenli yiyecekler tükettiklerinde bağırsak mukozasında alerji nedeniyle villus çıkıntıları ve kıvrımları tahrip olarak azalır ve küçülürler. Böylece bağırsak yüzölçümü gittikçe azalır ve alınan gıdalar emilemez hale gelir. Sonuçta beslenme yetersizliği, arkasından da hastalık belirtileri ortaya çıkar.” dedi. Hastalığın belirtilerini de anlatan Pala, Çölyak hastalığının belirtileri geniş bir yelpazeye yayılır. Karın Bölgesinde öne doğru şişkinlik, Yaşa göre kilo azlığı, Kas zayıflığı, Kansızlık, Dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacı artması, Kusma, Bezginlik, İştahsızlık, Büyüme geriliği, Ağız içinde oluşan aftlar, İştahsızlık, gaz şikayetleri, Eklem ve kemik ağrıları, Sinirlilik, Ciltte kaşıntılı döküntüler olur” dedi.