~~Gebze İlçe Sağlık Müdürü Şakir Saldırıcı, Viral hepatitlerin virüs tipleri hakkında önemli uyarılarda bulundu. Virüs ile alakalı farkındalığın önemine değinen Saldırıcı, “Tüm dünyada viral hepatit ile yaşayanların sadece yüzde 5'i hastalıklarının farkındadır, geri kalan yüzde 95’inin tedavisi gecikir ve başkalarını enfekte etme şansı yüksektir.” dedi.

Gebze İlçe Sağlık Müdürü Şakir Saldırıcı yapmış olduğu açıklamada, dünya çapında milyonlarca insan, hepatit virüsleri nedeniyle kronik karaciğer hastalıkları ve kanserden ölüm riskiyle karşı karşıya bulunduğunu dile getirdi. Saldırıcı, Dünya Hepatit Günü’nde önemli uyarılarda bulundu. Saldırıcı, “iral hepatit B ve C, dünya çapında 325 milyon insanı etkileyen önemli sağlık sorunlarıdır. Karaciğer kanserinin temel nedenleridir ve her yıl yaklaşık 1,34 milyon ölüme yol açar. Dünyada viral hepatit ile yaşayanların sadece 5'i bu virüslerle karşılaşıp karşılaşmadıklarının farkındadır. Çünkü çok uzun zaman ne yazık ki klinik belirti vermez.” dedi.

YÜZDE 5 FARKINDA
Toksinler, ilaçlar, bazı hastalıklar, fazla alkol kullanımı, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar hepatite neden olabileceğini söyleyen Saldırıcı, “Hepatit aynı zamanda viral enfeksiyon ajanlarının karaciğere yaptığı etkiye de verilen bir isimdir ve en çok görülen viral ajanlar hepatit A, hepatit B ve hepatit C'dir. Hepatitlerin büyük oranda klinik belirti vermez ve birçok insana ya yanlış tanı konulur ya da test yaptırma gereği duyulmaz. Tüm dünyada viral hepatit ile yaşayanların sadece yüzde 5'i hastalıklarının farkındadır, geri kalan yüzde 95’inin tedavisi gecikir ve başkalarını enfekte etme şansı yüksektir.” dedi.

SIKLIĞININ YÜKSEK OLDUĞU ÜLKELERDEN BİRİ TÜRKİYE
ECDC (Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi)’ne göre, Türkiye’de hepatit B sıklığının farklı bölgelere göre yüzde 2 ila 8 arasında olduğunu söyleyen Saldırıcı, “Siroz hastalarının yüzde 64’ünde hastalık nedeni HBsAg pozitifliğidir. Karaciğer kanserlerinde ise HBsAg pozitifliği yüzde 54 olarak bildirilmiştir. Bu rapora göre diğer Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında hepatit B sıklığının en yüksek olduğu ülkelerden biri Türkiye’dir.” dedi.