Sağlık konu olunca herkes üzerinde bir fikir yürütür, bu bir de kalp sağlığı olunca konuşanların sayısı daha da artar. Herkesin konuşmayı sevdiği konuların başında gelir demek abartılı bir ifade olmaz. Daha ilkokul yıllarında hatta belki daha da önce ilk çizmeyi öğrendiğimiz şekillerin başında kalp gelir.

Kimine göre romantik bir organdır; aşkın, sevginin simgesi olarak kabul edilir. Üzülürüz kalbim kırıldı deriz, heyecanlarınız kalbim yerinden çıkacak gibi oldu deriz. Şarkılara da en çok konu olan yine bu çalışkan organımızdır “Kalp”. Kalbimiz dakikada 60-100 arası atar, hiç durmadan çalışır, vücudumuza gece gündüz demeden kan pompalar durur. Bu romantik organımız popüleritesinin yanında asla ihmale gelmeyecek kadar da önemlidir. Bakmak özen göstermek gerekir. Medical Park Gebze Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Yiğiner kalp sağlığını korumak için beslenme ve sporun faydalarını özetledi.

Beslenme alışanlıklarının kalbe etkisi

Kırk yaş üstü, kadın erkek herkesin bir sağlık sıkıntısı olmasa dahi hekime görünmesi, istenilen tetkikleri yaptırmasının önemli olduğunu; özellikle ailesinde kalp hastalığı öyküsü olanların daha dikkatli olması gerektiğini belirtti. Doç. Dr. Yiğiner sigara içenlerin kalp rahatsızlarına yakalanma oranın daha da yüksek olduğunun bir kez daha altını çizerek, sigaranın bırakılması gerekliliğine değindi. Sağlıklı beslenmenin kalp sağlığını korumak için vazgeçilmez olduğunu, posalı ve farklı renkte sebze ve meyvelerin tüketilmesi gerektiğini ifade ederken karbonhidrat tüketiminin minimum düzeye indirilmesi gerektiğini vurguladı. Margarinden uzak durulmasını ve sıvı yağların tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. Kolesterol değerleri çok yüksek değilse miktarını abartmamak kaydı ile tereyağ tüketilebileceğini söyledi. Haftada 4-5 öğün yağsız kırmızı et tüketilebileceğini ifade ederken, her hafta mutlaka 2 öğün balık yenmesini, balık tüketemeyenlerin ise öğütülmüş keten tohumu tüketmelerini önerdi. Omega 3 bakımından zengin olan son dönemlerde de oldukça popüler olan çiya tohumunun da kalp sağlığını korumaya yardımcı olduğunu, bununla beraber her gün bir avuç fındık ve ceviz yemenin de faydalı olduğunu iletti.

Tıkır tıkır çalışan bir kalp için biraz hareket

Kalp sağlığını korumanın olmazsa olmazlarından biri de hareket. Haftalık 150 dakika egzersiz ile kalbi güçlendirmek ve sağlığını korumak mümkün. Haftada 5 gün 30 dakikalık yürüyüşler yapılması, eğer yapılamıyorsa gün içi rutin faaliyetleri içerisine daha fazla hareket edecek aktivitelerin eklenmesi konusunda fırsat yaratılmalı. Örneğin otobüsten bir-iki durak önce inilip yürünmesi, asansör yerine merdiven kullanılması gün içerisinde ufak yürüyüşler için fırsatlar yaratmak gibi. Özetle hayatın akışı içinde spora zaman ayıramıyorsanız, hayatınızın içine sporu katmayı deneyiniz.

Günlük koşuşturma içerisinde kalp sağlığınızı ihmal etmeyin, hayatınızın içerisine ufak tüyoları sokarken sigarayı hayatınızdan sonsuza dek çıkarın.