TBMM Sanayi Komisyonu'nda Serbest Bölge ve TİM'e dair düzenlemeler içeren kanun tasarısının görüşmeleri tamamlandı.

Sanayi Komisyonu'nda iki gün boyunca devam eden görüşmeleri değerlendiren, Sanayi Komisyonu üyesi CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, "Tasarıyla ilgili eleştirilerimizi Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekçi'ye ilettik. Tasarı iyi çalışılmamış. Üst üste verilen önergelerle tasarıyı komisyonda yeniden şekillendirmeye çalışmak yasa yapma tekniği açısından doğru değil" dedi.

Türkiye İhracatçılar Birliği’nin statüsü ve yapısına dair yeni düzenlemelerin de tasarıda yer aldığını söyleyen Tarhan, "TİM bir meslek kuruluşu olarak tanımlanıyor. Oysa ihracat bir meslek değil, faaliyet. Bu konuda bir karışıklık olduğu ortada. Uygulamada bu karışıklık çift başlılık olarak da tezahür edebilir. Bunun yanında, kamu kurumu statüsü TİM''in bir güdüm altına girmesi riskini doğurabilir. Aidat ödemeleri ve tabiiyet gibi sorunlar da ortaya çıkacaktır. O nedenle biz bu konunun kamuoyunda tartışılması gerektiğini ısrarla dile getirdik. Bu tip düzenlemelerin, Bakanlığın bürokratlarınca, masa başında, teknik bir kaç terimle düzenlenmesinin, pratikte bir karşılığı olmayacağı gibi uygulamada zararlı sonuçlar dahi doğurabilir. Özel sektörü kamulaştırarak değil önünü açacak düzenlemeler getirerek başarıyı yakalayabilirsiniz. Bu çaba ve açıklamalarımız komisyonda karşılık buldu ve AK Parti Grubu TİM'le ilgili düzenlemeleri tasarıdan çekti" diye konuştu.

CİBUTİ İÇİN DÜZENLEME

Serbest Bölgelerle ilgili de değişikliklerde, bazı noktalarda duydukları kaygıları dile getiren TBMM Sanayi Komisyonu Üyesi Tahsin Tarhan, acele kamulaştırma, kamulaştırma bedeli, yurt dışında serbest bölge kurulacak ülkelerin belirlenme kriterleri gibi konularda itirazlarını komisyonda ilettiklerini belirtti. Tarhan, "Acele kamulaştırma sorunlu bir düzenleme....Tarım arazilerinin, kıyıların acele kamulaştırma adı altında talan edilmesi riski var. Nitekim Elektrik Piyasası Kanunu'nda da aynı şeyi yaptılar. Nükleer santraller için kıyıları açtılar. Yurt dışında serbest bölge kurulması konusunda da bütün yetki Bakanlar Kurulu'nda... Biz bu konuda yetkinin, en azından teklif bazında, ilgili bakanlıklarda olması gerektiğini düşünüyoruz. Gümrük ve Ticaret, Dışisleri ve Ekonomi Bakanlıklarının teklifi ile Bakanlar Kurulu belirlemeyi yapabilir. Ama görüyoruz ki adrese teslim bir düzenleme var. Sayın Bakanın açıklamasına göre, bu düzenlemeden ilk faydalanacak yer de Cibuti!" dedi.

YATIRIMCININ GÜVEN DUYACAĞI BİR ORTAM

Türkiye'nin her yerinin serbest bölge gibi algılanması için çalışmak gerektiğini belirten CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, "Serbest Bölgelere yabancı yatırımcı çok fazla gelmiyor. Genelde yerli firmalar oluyor. Amacımız ülkemizde yatırım yapılacak güvenli ortamı sağlamak olmalı. Ancak bu şekilde ekonomiyi canlandırabiliriz. Bugün içinde bulunduğumuz ortamda, yerli-yabancı hiçbir şirket yatırım yapmak istemiyor. Çünkü hükümet güven telkin etmiyor. Avrupa Parlamentosu'nun kararını önemsemiyoruz sözünü, kararın ülkemizde yaratacağı ekonomik etkilerden sonra da bu kadar kolay söyleyebilecekler mi merak ediyorum" ifadelerini kullandı.