dyt.betulcelebi @ gmail.com

Gerçekten Aç Mısın ? Duyguların Mı Aç?
Duygusal açlık nedir?
Duygusal açlık; kişinin fizyolojik veya sosyal gereksinimi olmadığı halde, yemek yemesine neden olan yeme isteğidir. Yoğun duygusal yaşantılardan, stres ve kaygı uyandıran durumlarından uzaklaşmak, bu gerilimle baş edebilmek için yemeğe yönelinir. Negatif duygulanım gibi pozitif duygulanımın da yeme davranışına etkiler. Kutlamalar, buluşmalar, kendini ödüllendirmelerin de yeme ve yemek seçimine etkileri olur.
Diyetlerle başlayan ve tetiklenen duygusal yeme bozukluğu: Hasta diyet yaparken vücudunun ihtiyacı olan gıdaları alamadığı ve bu alınamayan besinleri telafi edebilmek için aşırı yeme davranışının ortaya çıktığı durumdur. Ergenlikte yeme bozukluklarının kapısını açan en sık duygusal yeme şeklidir. Tüm olumlu ve olumsuz duygular kısır döngü şeklinde birbirini tetikler. Genç kusmalardan, ağır egzersizlere, müshillerden detokslara başvururken, tıkınarak yeme atakları ile kısır döngü yaşar.
Diyetle duygusal açlık tedavi edilebilir mi?
Uzun aç kalma süreleri ve gerekli besin maddelerinin eksik alındığı diyetler en kötü beslenme şeklidir. Kişi yoğun fizyolojik açlıkla yemeye başladığında, kıtlık ve eksiklik kaygıları ile duygusal yeme davranışı ortaya çıkar. Basit açlıktaki sakin yeme ve sonrası yavaş yavaş doygun hissedip yemeği bırakmanın yerini gözü dönmüş şekilde telaşla, aceleyle, şişkinlik ortaya çıkana kadar, yiyecek tükenene kadar yeme davranışı alır.
Kişi saatlerce aşermesine dayanıp, aç kaldığı saatler sonrası tüm çabalarını olumsuz kılan bir iradesizlik gösterdiği için kendine kızar, öfkelenir, umutsuzluğa kapılır. Kendine güveni benlik saygısı bozulur. Kendini yine altından kalkamayacağı diyet ve egzersizle cezalandırır.
Ceza, kötülük gibi gelen zayıflama çabalarının bünye tarafından dirençle karşılanması tekrarlayan hayal kırıklıklarıyla giden başarısız oynak kilo alıp vermeleri beraberinde getirir.
Bu yüzden gerçekten metabolik bir hastalık yoksa diyet yapılmamalı, dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanana kadar beslenme ve yaşam tarzı değiştirilmelidir.