Saça iyi gelen besinler nelerdir?
Saç dökülmesi ile ilgili olarak yapılan araştırmalar zaman içerisinde beslenmenin ve saç kaybının arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarttı. Genellikle alakasız iki alan olarak düşünülen beslenme ve saç arasında aslında sıkı bir bağ vardır. Dolayısıyla kişiler Omega-3, demir ve vitaminlerce zengin gıdaları tüketmelidir. Aksi takdirde bunlardan mahrum kalan vücut saç derisine ve köklere yeterli besini gönderemez.
Saça iyi gelen besinler nelerdir?
Saça iyi gelen bazı besin maddeleri vardır. Özellikle uzmanlar son yıllarda ciddi araştırmalar yaparak, bu besin maddelerini ortaya çıkartmışlardır. Dolayısıyla bu kapsamda uzmanların tavsiye ettiği gıdaları tüketebilirsiniz. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
Balık: Omega-3 yağı bakımında zengin olan balık, aynı zamanda D vitamini de barındırır. Tuna, orkinos, somon ve ringa balıkları bu açıdan önemli besin kaynağıdır. 2017 yılında çıkan bir makaleye göre balıklar saçları ciddi anlamda beslemektedirler.
Yumurta: Yumurta en kolay ulaşılan besin maddeleri arasında yer almaktadır. Bu besin maddesi çeşitli vitaminler, mineraller ve besinler içerdiğinden, doğanın multivitamini gibidir. Sağlıklı saçla ilgili olanlardan bazıları protein, biotin, selenyum ve çinkodur.
Yeşillikler: Saç dökülmesini önleyen bir diğer yiyecek ise yeşillik olarak bilinen kara lahana, ıspanak bunlar arasında en önemlileridir. Bu besinler A vitamini, demir, beta karoten, folat ve C vitamini içerir.
Meyve: Genel olarak akşamları tükettiğimiz meyveler de saç dökülmesi sorununa çözüm getirebilmektedir. Çilek, kiraz, kayısı, üzüm, portakal gibi meyveleri sıklıkla tüketmeliyiz. Bu meyveler, saç köklerini serbest radikallerden korumaya yardımcı olabilecek C vitamini de dahil olmak üzere bir dizi antioksidan içerir.
Saç dökülmesine neden olan yiyecekler nelerdir?
Saç dökülmesi konusunda yardımcı olan yiyecekler olduğu gibi dökülmesine neden olan besin maddeleri de bulunmaktadır. Bu noktada uzmanlar yaptıkları araştırmalar sonucunda bazı ürünlerin saç dökülmesini ciddi anlamda desteklediğini ortaya koymuştur. Bunları sıralamak gerekirse:
Şeker,
Rafine Karbonhidratlar,
Fındık,
Yağlı yemek,
Karbonatlı içecekler,
Alkol gibi ürünlerdir.